Megközelíthetőség

1039 Budapest Pünkösdfürdő u. 48/B

GET IN TOUCH

A hónap kávéja: La Montana COSTA RICA (újhullámos kávé)

Kézműves magyar kávépörkőlőtől érkezett a hónap kávéja, melyet Costa Rica Tarazzu régióban termesztenek. Selymes testesség mellett az ízjegyeiben megtalálható  karamella és bársonyos csokoládé komplex kombinációja adja.

Feldolgozás: Mosott  I  Fajta: Caturra

Régió: Tarazzu, Costa rica

Magasság: 1500m

Madagaszkári est az Araamu Cafe-ban!

MADAGASZKÁRI EST az Araamu Café-ban
Időpont: 2016.06.11. 18:30

MADAGASZKÁRI KÁVÉ KÓSTOLÁSI LEHETŐSÉG
PREZENTÁCIÓ MADAGASZKÁRRÓL
MADAGASZKÁRI ÉLŐ ZENE

Legyen részese egy csodálatos utazásnak, mely során visszarepülünk az időben egy olyan máig érintetlen, varázslatos helyre, ahol az emberek boldogok anélkül is, hogy halmoznák az anyagi javakat! Szerencsések, hiszen egy természeti kincsekben bővelkedő, gyönyörű szigeten élhetnek, ahol minden adott: tengerpart, csodálatos állatvilág, drágakövek, kávé és még sorolhatnánk!

Helyek korlátozott számban foglalhatók!

Asztalfoglalás:
személyesen vagy telefonon: +36-20-548-8060,
vagy e-mailben: info@araamucafe.hu

Várjuk asztalfoglalását!

Május hónap kávéja – Peru Tunki (organikus kávé)

Májusban a Titicaca-tó északi részéről származó organikus Peru Tunki kávét lehet megkóstolni. Ez az egyedülálló testes kávé Peru szívéből egy különleges ízt kínál kivételes virágos zamattal, csekély csokoládés beütéssel. Jöjjön el hozzánk személyesen az Araamu Cafe-ba és ízlelje meg a Blue Java egyedi ízét, de akár megvásárolhatja webshoppunkban is:

Peru Tunki (organikus kávé)

Február hónap kávéja – Araamu Coffee Nuts

Februárban a kellemesen lágy Araamu Coffee Nuts-ra esett a választásunk, ami egy gondosan válogatott 100% arabica szemekből álló kávé különlegesség. A hozzáadott mogyoró aroma tökéletesen kiegészíti a lágy kávét, ami egy izgalmas egyveleget kínál a különleges kávé variáció kedvelőinek. Jöjjön el hozzánk személyesen az Araamu Cafe-ba és ízlelje meg az Araamu Coffee Nuts egyedi ízét, de akár megvásárolhatja webshoppunkban is:

Araamu Coffee Nuts

Araamu Coffee Irish Cream kávé

Araamu Coffee Irish Cream kávé – december hónapban

A legkiemelkedőbb hegyvidéki területekről származó, Arabica válogatott nyers kávé az alapja az Irish Cream kávé specialitásnak. Finom, lágy, de ugyanakkor erős kávé. Egy kevés tejszín hozzáadásával éri el azt a krémességet, amely garantálja az igazi ír élményt.

Kapható webshoppunkban is!
Araamu Coffee Irish Cream – http://araamucafe.hu/termek/irish-cream-kave/

araamu coffee vanilla kávé

Araamu Coffee Vanilla kávé – november hónapban

November hónapban az Araamu Coffee Vanilla kávé különlegességre esett a választásunk, ami egy igen közkedvelt fűszernek a vaníliának köszönheti magával ragadó egyedi ízét. A Közép és Dél-Amerikában szüretelt minőségi Arabica kávébab keverék a hozzá adott vanília eszenciával válik teljessé, ami egy igazán izgalmas ízvilágot teremt így meg.

Kapható webshoppunkban is!
Araamu Coffee Vanilla – http://araamucafe.hu/termek/araamu-coffee-vanilla-kave/

Luxus, pálmák és aranyporos kávé

Ezek jellemzik leginkább azt a helyet, amely Abu Dhabi egyedülálló szállodájában az Emirates Palace-ban tapasztalhatnak a különleges kávékra vágyakozók.

emirates_palace

Az arab emirátusok minden igényt kielégítő luxus szállodájában amerre a szem ellát márvány és gránit valamint 24 karátos arany díszítések. Így talán nem is meglepő, hogy a fényűzés otthonában egy olyan dologgal találkozhatnak a kávézás szerelmesei, amivel sehol máshol. A fenséges ebéd elfogyasztása után kikérhetünk egy olyan cappuccino specialitást, melynek habjának tetején nem csupán a szálloda sziluettje látható csokoládéból megformázva, de még 24 karátos arany reszeléket is szórnak rá.

arany_kave

Az aranyporos cappuccino egy előzetes asztalfoglalást követően kérhető ki és egy adag fejenként 9.900.- Ft, ami nem kevés, viszont garantáltan a világ egyik luxus kávéját fogyaszthatjuk mindezért el. Akinek még ez sem lenne elég és további kényeztetésre vágyik hasonló kivitelben, akár aranyporral meghintett hamburgert is elfogyaszthat vagy aranypelyhes arcpakolást is kérhet a wellness részlegben.

arany_hamburger

arany_pakolas

kavecserje

Kávé érdekességek és tudnivalók

Napjaink egyik legnépszerűbb élvezeti cikke a kávé, aminek elkészítési módjai és fajtái szinte végtelennek mondhatók. A kávécserje nevű örökzöld növény termésének a kávébabnak a magja az amit pörkölés után tudunk őrölni és lefőzni. Ezt a végterméket nevezzük kávénak. Legtöbben a kávét magas koffein tartalma miatt isszák élénkítőként, de akadnak olyanok is, akik szimplán a pörkölési eljárásokkal és más-más kávébabszemek egyvelegéből alkotott egyedi íz harmóniát szeretnék élvezni.

 

gozolgo_kave

A kávé termesztésének lényegében két fő tagja ismeretes, amik az éghajlati körülményeknek köszönhetően más tulajdonságokkal bírnak. Ez a két fő kávé fajta az arabica és a robusta.

arabica_robuszta_kave

A Coffea arabica termesztése sokkal nagyobb odafigyelést és körültekintést igényel, viszont ebből készül a jobb kávéalapanyag. Ezeknek a cserjéknek a megfelelő fejlődéshez a 900 méter feletti trópusi területek a legideálisabbak, mivel szükséges számukra az egyenletes és bőséges csapadék mennyiség valamint a termékeny talaj és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. A robusta kávé ezzel szemben sokkal ellenállóbb és igénytelenebb, jobban elviseli a nagy páratartalmat és hőséget valamint termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságon található.

A kávé feldolgozása

A kávészemek szüretelésekor csak az érett, piros magokat lehet leszedni, ezért ezt a folyamatot csak kézzel tudják végezni. Szüretelést követően a szemeket megtisztítják és a napra kitéve érlelik azokat, amely folyamat a napsütéses órák számától függően változhat, de kb. 4 hetet vesz igénybe. Ezt követően választják el egymástól a babszemeket a hústól egy hántológép segítségével.

kaveszuret

 

Kis érdekességként említenénk, hogy a hántolási munkafolyamatot úgy lépik át pl. Vietnamban és az Elefántcsontparton, hogy hatalmas gödrökbe teszik a magokat, elfedik őket földdel, majd egy év múlva a természetes bomlási folyamat révén már csak a csupasz kávébabot tudják kiásni.

Azokon a területeken, ahol az éghajlat sokkal csapadékosabb és ritkább a napsütés, ott először gépekkel különítik el egymástól a babot és a húst, majd egy speciális folyadékba áztatják és mossák át a szemeket. Ezt követően kb. 2 hét szárítás elegendő a kívánt állapot eléréséhez.

kaveszuret2

A további válogatás és tisztítást követően veheti kezdetét az egyik legfontosabb fázis: a pörkölés. A kávé leginkább a pörkölésnek köszönhetően válik élvezhetővé. A pörkölést folyamatosan emelkedő hőfokon végzik, mely során a víztartalom jó része elpárolog és megnő a szemek térfogata is. A pörkölésnek köszönhetően lesz a nyers ízből illat és kellemes aroma. A kiszáradt pörkölt kávészemek így már őrölhetővé válnak.

 

kaveporkolo
kaveporkolo2

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy minél erősebb pörkölésen esett át egy kávé, az annál erősebb és magasabb a koffein tartalma, pedig a valóságban ez pontosan ellenkezőleg van. Egy világosabb árnyalatú szemet mivel kevesebb hőhatás éri, ezáltal a benne található olajok, aroma és koffein is koncentráltabban benne marad, míg a hosszabb pörkölési idővel ezek magasabb arányban távoznak a szemekből.

Mivel a kávé és kávézás egy rendkívül sokrétű dolog, ezért szinte képtelenség lenne egyetlen írásba összefoglalni minden tudnivalót róla. A következő bejegyzésünkből további érdekességek fognak kiderülni erről a közkedvelt élvezeti cikkről.