Megközelíthetőség

1039 Budapest Pünkösdfürdő u. 48/B

GET IN TOUCH

Espresso Italiano kávé

Espresso Italiano kávé – októberben


Espresso Italiano kávé egy igazi különlegesség mellyel októberben szeretnénk kedveskedni kávé kedvelőinknek. Ez a fűszeres  a Brazil-felföldi, az afrikai pörköletlen kávébab, valamint a minőségi indonéz Robusta kávé keverékéből készült. Finoman fűszeres, zamatos íz, némi édeskés alappal. Ideális alap a cappuccino-hoz és a latte macchiato-hoz.

Kapható webshoppunkban is!
Espresso Italiano kávékülönlegesség – http://araamucafe.hu/termek/espresso-italiano-kave/

Kopi Luwak kávé

Furcsaság a nagyvilágból – Kopi Luwak kávé


A kávé fogyasztás az emberek többségénél mindennapos tevékenységnek számít. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy az indonéziai térségből származó Kopi Luwak luxus kávéért senki nem fog fejvesztve a helyi kávézóba menni.

kopiluwak2

Ez a kávé nem csak méreg drága (jelenleg a világ legdrágább kávékülönlegességei közé sorolják), de kifejezetten extrémnek is mondható az eljárás amivel készül. Manapság már egyszerűbben hozzá lehet jutni a Kopi Luwak-hez, de ettől függetlenül az biztos, hogy ez a kávé nem fogja megégetni a szánk szélét a gyors elfogyasztása miatt, mivel az ára kilónként kb. 200.000.- Ft (egy csészényi 8-10.000.- Ft), ezért érdemes minden cseppjét kiélvezni.

Coffee beans excreted by civet cats are dried in a homemade lightbox on a farm in the main coffee-growing area of Dak Lak province in central Vietnam, on Saturday, Dec. 13, 2008. Civet cats eat ripe coffee cherries. The bitter coating on the beans is removed in the course of digestion, producing a unique-tasting and naturally processed coffee bean. Photographer: Claire Leow/Bloomberg News

Mitől is válik annyira híressé ez a kávé? Attól, hogy létezik egy cibetmacska-féle a maláj pálmasodró, ami a rendkívüli érzékszerveinek köszönhetően a több száz kávébab szem közül csak a legédesebb és legízletesebbeket szüreteli le és fogyasztja el majd ezt követően megemészti azt. Az emésztés során a szemek fermentálási, azaz erjedési folyamaton mennek át, ami a későbbiekben megadja a kávészemek egyedi ízét. Miután az állat teljesen megemésztette a szemeket, megszabadul tőlük a természet rendje-módja szerint a hátsó felén át.

Ennél a pontnál lépnek közbe a leleményes kávétermelők, akik begyűjtik ezeknek a vadmacskáknak az ürülékét és kiválogatják belőle az előemésztett kávészemeket. A szakszerű tisztítási folyamatot követően még némi pörkölésen esnek át a szemek, majd ihatóvá is válik a Kopi Luwak kávé! Sokaknak talán túl extrémnek és undorítónak tűnhet ez, viszont aki már kóstolta, az kellemes lágy ízűnek és enyhén csokoládésnak írta le az ízét.

A four month old Luwak is tempted by some red coffee beans at the BAS Coffee plantation January 20, 2011 in Tapaksiring, Bali, Indonesia. The Luwak coffee is known as the most expensive coffee in the world because of the way the beans are processed and the limited supply. The Luwak is an Asian palm civet, which looks like a cross between a cat and a ferret. The civet climbs the coffee trees to find the best berries, eats them, and eventually the coffee beans come out in its stools as a complete bean. Coffee farmers then harvest the civet droppings and take the beans to a processing plant. Luwak coffee is produced mainly on the islands of Sumatra, Java, Bali and Sulawesi in the Indonesian Archipelago, and also in the Philippines.

Aki azonban nem annyira vágyakozna efféle extrém kávéra és “megelégszik” egy brazíliai Frazenda Lagoa-val, Costa Rica Tarazzu-val vagy egy Etiópiai álommal az bátran térjen be egy csésze forró kávéra az Araamu Cafe-ba, ahol igazi különlegességekkel találkozhat, melyek a világ legjobb kávé- és tea ültetvényeiről származnak.

Araamu Cafe - cappuccino

Kávé kislexikon, avagy milyen feketét is igyak?

A kávéfőzés és annak elkészítése, bármennyire is egyszerűnek tűnik, egy igen komoly tudást igénylő szakma. Amikor egy kávézóban vagy étteremben kikérünk egy kávét, gyakran elveszíthetjük a fonalat a hangzatos neveknek köszönhetően. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mi a különbség a Latte Macchiato és Caffe Macchiato között, vagy miként is készül egy az eredeti cappuccino.
kavelexikon1

Mi az Eszpresszó?

A szó az olasz “espresso” kifejezésből ered, melynek jelentése: gyors, sürgős

Egy jó espresso-t is el lehet készíteni nagyon jól, meg ihatatlanul pocsékul is. Az espresso egy nagyon rövidre kb. 25-35 ml-es mennyiségre főzött kávé, ami rendkívül krémes, zamatos és még cukor hozzáadása nélkül is édes. Színe vörösesbarna egy enyhe habréteggel a tetején. Elkészítése során a kávéfőző nagy nyomással kb. 90-96 °C fokos vizet présel át a finomra őrölt kávén. A kávé tényleges íz- és illat anyagai azonban csak akkor jönnek elő teljesen, ha mindez a folyamat megfelelő ideig zajlik. Ha túl rövid idő alatt főzzük le, akkor nem nyerjük ki az elegendő íz anyagokat, míg a túl hosszúra engedett espresso már kesernyéssé válhat. Általánosságban elmondható, hogy egy megfelelően elkészített espresso kb. 22-30 mp alatt készül el ideális esetben.

kavelexikon3

A közkedvelt Cappuccino

Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira sokan el is rontják a cappuccino készítését és így már nem is azt kaptuk, amit szerettünk volna. Az eredeti cappuccino espresso-ból, meleg tejből és tejhabból áll össze 1/3-os arányban. Elkészítése viszonylag egyszerű, ugyanis a lefőzött kávé közepébe kell a felhabosított tejet önteni (ügyelve az arányokra) úgy, hogy a végén már csak a tejhab kerüljön a tetejére.

kavelexikon4

Latte Macchiato a mutatós tejeskávé

Ez a kávé költemény már valami egészen más dolog. Egy jól elkészített Latte Macchiato nem csak szép, de nagyon finom is, köszönhetően a sok meleg tejnek és a tejhabnak. A cappuccino-val ellentétben ezt egy magasabb falu pohárban szokás elkészíteni, melynek során először a habosított tejet kell a pohárba tölteni és a végén a hab közepébe az espresso-t öntjük 1/5-ös arányban. Ennek a fordított eljárásnak köszönhetően alakul ki az elképesztő rétegeződés, melyet annyira sokan szeretnek.

kavelexikon5

Espresso Macchiato a krémes espresso

Nem sokban tér el ez a fajta kávé az espresso-tól, de mégis kicsit lágyít az ízeken. Az espresso tetejét egy kevéske habosított tejjel fedik le, ebből ered a “macchiato” elnevezés, aminek jelentése jelölés.

kavelexikon6

Bécsi kávé az “ál” cappuccino

Amint a cappuccino elkészítésénél már említettük sokan tévhitben vannak és úgy gondolják, hogy a cappuccino-t tejjel, tejszínhabbal és fahéjjal vagy csoki reszelékkel szokás felszolgálni. A fejekben támadt zavar talán a bécsi kávénak köszönhető, mivel itt az espresso lefőzése után szimplán tejszínhabbal koronázzák meg a gőzölgő kávét és ennek a tetejére szórnak ízlés szerint fahéjat, kakaóport vagy csoki reszeléket. Jelen esetben viszont a kávé egyetlen csepp tejjel sem érintkezik.

kavelexikon7

A fent leírtak alapján reméljük, hogy sokaknak segítettünk kicsit eligazodni a kávé költemények végeláthatatlan erdejében és mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő kávéfajtát. Természetesen ezeken kívül még számtalan kivitelezési formával találkozhatunk (Americano, Melange, jeges kávé, ír kávé stb.), amikről a későbbiekben olvashattok majd.